RTV9 stopt ermee

IJSSELSTEIN – RTV 9, de lokale streekomroep voor Nieuwegein, IJsselstein en Lopik, stopt ermee.

Op 1 juli 1995 begon RTV 9, toen nog onder de naam Radio 9, met uitzenden als lokale publieke omroep voor de gemeente Lopik. Op 1 maart 2002 kon Radio 9 haar bereik uitbreiden naar IJsselstein. Met deze uitbreiding kwam er ook steeds meer aandacht voor activiteiten en regionaal nieuws uit IJsselstein. Vanaf 1 december 2002 nam Radio 9 in IJsselstein het stokje over van de ter ziele gegane IJLO, waardoor zij ook in IJsselstein de officiële lokale omroep werden. Er werd besloten om de volledige naam van de omroep te wijzigen naar “Stichting Radio Omroep Lopik en IJsselstein”. De naam Radio 9 bleef gewoon bestaan, maar de slogan “Daar zeg je geen nee tegen” werd aangepast naar “Streekradio voor de Lopikerwaard”.

In januari 2006 was het voor Radio 9 tijd om weer een stap verder te gaan; het bestuur besloot een zendvergunning aan te vragen voor de aanliggende gemeente Nieuwegein. Voor de zendvergunning waren nog twee andere gegadigden, maar de keuze bleek makkelijk voor het college van Nieuwegein. Zij kozen voor Radio 9 vanwege de lokale omroep van zowel de zender als geheel als vanwege de programmering van Radio 9.

Vanaf 15 januari 2007 ging Radio 9 verder als RTV 9. Om deze koerswijziging kracht bij te zetten, werden de website en andere uitingen nogmaals helemaal vernieuwd. Het nieuwe logo sloot beter aan bij de bestaande ambities van de omroep. RTV 9 hield in de week van de naamsverandering een een feestelijke opening van het nieuwe gebouw in IJsselstein.

In 2010 vierde RTV 9 haar 15-jarig bestaan.

Eind juni 2013 verloor RTV 9 haar studio in IJsselstein in een allesverwoestende brand. Naast RTV 9 raakten nog 13 andere ondernemingen gedupeerd. Dit was voor de omroep een grote tegenslag om te verwerken, maar omroepmedewerkers deden er alles aan om alles zo normaal mogelijk doorgang te laten vinden. Met behulp van verschillende organisaties waaronder bijvoorbeeld RTV Utrecht en Hotel Epping kon men het hoofd boven water houden.

Sinds 15 maart 2014 is RTV 9 gevestigd in een nieuw pand aan de Einsteinweg in IJsselstein.

Op 1 september 2017 besloot de omroep de kabelfrequentie voor de radiozender van RTV 9 af te stoten en via internet en social media te gaan uitzenden. De radiozender was nog wel gewoon via de etherfrequenties en online te beluisteren. Hierdoor konden oudere inwoners van het verzorgingsgebied, die geen beschikking hadden over een internetaansluiting en via de kabel naar RTV 9 luisterden, de zender niet meer vinden. Op 1 september zijn ook de tekst-tv-uitzendingen van RTV 9 gestopt.

De omroep heeft nu dus besloten om te stoppen. Er kijken en luisteren te weinig mensen. De omroep krijgt de financiën in de toekomst niet meer rond en heeft, naar eigen zeggen, te weinig vrijwilligers. Op 14 oktober worden de radio-uitzendingen beëindigd en op 17 oktober 2017, wanneer de zendvergunning had moeten worden verlengd, wordt ook de website uit de lucht gehaald. De omroep koos ervoor om de zendlicentie niet te verlengen, omdat het in aantocht zijnde einde van de omroep onontkoombaar was.

Frequenties RTV 9
Website RTV 9