Geen fusie Omroep Brabant en L1

Omroep Brabant heeft bekendgemaakt dat er definitief geen bestuurlijke fusie komt tussen de regionale omroepen van Noord-Brabant en Limburg. De partijen zijn het niet eens geworden over de structuur van de gezamenlijke organisatie.

Stichting Omroep Limburg (SOL), eigenaar van de zendmachtiging van de Limburgse zender L1, wil de zendmachtiging niet uit handen geven. Daarmee zou het behoud van de regionale identiteit van L1 in het geding kunnen komen, zeggen zij.

Henk Lemckert, directeur van Omroep Brabant, zegt het jammer te vinden dat de verschillen van inzicht te groot zijn. “Door het mislukken van deze fusie wordt vooral de toekomst van de regionale journalistiek getroffen.”

Omroep Brabant wil niet meewerken aan een fusie-constructie waarbij het beheer van de Limburgse zendmachtiging in handen blijft van een Limburgs bestuur.

Voor SOL speelt ook een rol dat de toezichthouder, het Commissariaat voor de Media, zich eind december niet onvoorwaardelijk achter een bestuurlijke fusie heeft geschaard. Het Commissariaat voor de Media houdt een slag om de arm, waardoor het risico voor SOL om de zendmachtiging te verliezen te groot wordt.

De discussie over de bestuurlijke fusie verkeert al sinds begin december in een impasse, nadat SOL haar principiële bezwaren had toegelicht.

Lemckert zegt dat het niet doorgaan van de fusie geen directe gevolgen heeft voor de dagelijkse programmering en het personeel van de omroep. “Omroep Brabant gaat zich nu volledig richten op het eigen mediabedrijf en ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Frequenties Omroep Brabant
Frequenties L1 Radio

Website Omroep Brabant
Website L1