RTV-VIS Nederland Flashback: Radio DOM (Utrecht, 102.3 FM)

RTV-VIS Nederland blikt in de nieuwe rubriek Flashback terug op bijzondere gebeurtenissen in medialand in de afgelopen decennia.

Voor deze editie gaan we terug naar 1999 toen in de stad Utrecht de millenniumtentoonstelling Panorama 2000 werd georganiseerd. Eén van de kunstwerken tijdens deze tentoonstelling was een radiozender: Radio DOM.
RTV-VIS Nederland heeft in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 juli 1999 in de regio Utrecht een eigenaardige zender aangetroffen op de etherfrequentie 102.3 FM. Er werd niet gepresenteerd of muziek gedraaid, maar je hoort het dagelijks leven op één plek in de stad Utrecht.

Het ging hier om een onderdeel van de millenniumtentoonstelling Panorama 2000 gaat. Een radiozender als kunstwerk. Hoe zit dat? Onze correspondent sprak met iemand: “Stadsgeluiden? Ja, dat klopt. Aan de Domtoren zijn grote microfoons opgehangen en die zijn weer gekoppeld aan een zender, Radio DOM, die de opgevangen geluiden (het dagelijks leven op het Domplein, dus pratende mensen, lopende mensen, auto’s, vrachtwagens, bussen, alles) uitzendt.”

Radio DOM was te horen tijdens de millenniumtentoonstelling Panorama 2000 van 3 juni tot 3 oktober 1999. Na het afsluiten van Panorama 2000 is de zender uit de lucht gegaan.