NPO 3 bestaat 30 jaar

Het derde net van de publieke omroep, NPO 3, bestaat op 4 april 2018 precies 30 jaar. Op 4 april 1988 ging het derde net, toen nog als Nederland 3, officieel van start.

In februari 1988 waren al de eerste testuitzendingen van Nederland 3. De NOS deed via de nieuwe zender live verslag van de Olympische Winterspelen in Calgary. Een dag voor de officiële start werd het nieuwe net al officieus in gebruik genomen om verslag te doen van de finish van de Ronde van Vlaanderen, die samenviel met de live-uitzending van een kerkdienst.

De officiële opening van Nederland 3 werd live vanuit Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht gedaan door toenmalig minister van WVC, Elco Brinkman, die ook het mediabeleid in zijn portefeuille had. De eerste bespelers van het derde net waren de toenmalige ledenomroepen NOS, RVU, Teleac, IKON, Feduco. Ook de kleinere, zogeheten 2.12-omroepen kregen een plek op Nederland 3.

Op 14 augustus 2014 werd Nederland 3 omgedoopt tot NPO 3. Eenzelfde naamswijziging ondergingen ook het toenmalige Nederland 1 en 2. De radiozenders kregen de toevoeging ‘NPO’ voor hun bestaande namen.

Frequenties NPO (DVB-T)
Website NPO 3