Radio 10 viert 30-jarig bestaan met luisteraars

Radio 10, één van de oudste, nog bestaande commerciële radiozenders in Nederland, viert op 4 april het 30-jarig bestaan van de zender.

Op 4 april 1988 startten de eerste officiële uitzendingen van Radio 10. Omdat commerciële radio in Nederland toen nog niet was toegestaan, heeft Radio 10 dat met de zogenaamde U-bochtconstructie weten te omzeilen om zo toch, als commerciële zender uit het buitenland, op de Nederlandse kabel te worden toegelaten. De in Amsterdam gemaakte radioprogramma’s werden via satelliet naar Milaan in Italië gestuurd. Daar had het Milanese mediabedrijf Rete Zero een zender. Van daaruit werd via een uplinkstation in België van de abonneetelevisiezender FilmNet het signaal naar de Nederlandse kabelnetten gestuurd. Door deze constructie waren er enkele Italiaanse jingles te horen op het station.

Het station heeft verschillende namen gehad. Op 15 januari 1990 werd, bij de overname door Arcade, de naam gewijzigd in Radio 10 Gold. In het noorden van Nederland was Radio 10 Gold ook via een restfrequentie te ontvangen op FM. In 1994 kreeg men de AM-zender 675 kHz toegewezen en ging men uitzenden als 675 Radio 10 Gold.

In 1998 werd Radio 10 Gold overgenomen door Wegener en in 1999 kreeg men de frequentie 103 FM toegewezen. Enkele maanden later werd de naam van de zender gewijzigd in Radio 10 FM. Daar voorafgaand heeft het station een prijsvraag georganiseerd waarin luisteraars moesten raden wat de nieuwe naam van Radio 10 Gold zou worden. Ten tijde van Radio 10 FM, toen recentere hits een meer prominente plaats kregen op de playlist, ontstond ook de nu nog gebruikte slogan ‘De grootste hits allertijden’.

In februari 2003 werd Radio 10 FM overgenomen door Talpa. Later dat jaar was de roemruchte frequentieveiling, waarbij onder meer Radio 10 FM zijn FM-frequentie verloor aan de Sky Radio Groep, die op het gouwe-ouwen-pakket had geboden voor de Gouwe Ouwe Zender, later Radio 103, in aanloop naar de terugkeer van Radio Veronica op datzelfde frequentiepakket.

Talpa heeft, exact een maand nadat men de FM-frequentie had verloren, een AM-frequentie gehuurd van de toenmalig rechthebbende. Dat was de AM 1395. Daarop heeft Radio 10 Gold, zoals de zender weer ging heten, nog tot augustus 2004 uitgezonden. In juni 2004 heeft Talpa de krachtige AM-frequentie AM 1008 in handen gekregen, door het over te nemen van Radio London. Vanaf eind juli 2004 was Radio 10 Gold toen weer in Nederland en ver daarbuiten via de ether te ontvangen. Ook zond Radio 10 Gold inmiddels uit via internet en satelliet.

In 2007 moest Radio 10 Gold flink afslanken en werd afstand gedaan van de AM-frequentie. De zender zond toen nog wel uit via internet, kabel, satelliet en DVB-T.

In 2010 werd Radio 10 Gold verkocht aan RTL Nederland, die het station op één van de oude FM-frequenties van Arrow Classic Rock wilde laten uitzenden. Dat plan wijzigde en zo kwam de AM 828 in beeld, waar men nog tot augustus 2013 op heeft uitgezonden.

Op 2 augustus 2013 maakte RadioCorp BV, het bedrijf achter de radiozender 100%NL, bekend Radio 10 Gold van Talpa over te nemen en terug te brengen op FM. RadioCorp BV had toen het oude FM-frequentiepakket, waarop tot 2009 Arrow Classic Rock heeft uitgezonden, in handen gekregen en sinds september 2013 zendt Radio 10 Gold, dat terugkeerde naar zijn oorspronkelijke naam Radio 10, weer uit op FM.

Sinds 2017 is Radio 10 weer in handen van Talpa Radio, voorheen 538 Groep en werden de andere twee zenders 100%NL en SLAM! verkocht aan de Oostenrijker Karel Habsburg-Lotharingen.

Op 4 april 2018 vierde Radio 10 zijn 30ste verjaardag. En dat deden zij samen met de luisteraar. Die mocht de hele dag bepalen wat er op de zender gedraaid zou worden. Luisteraars konden via een formulier op de website van Radio 10 hun verzoekjes indienen.

Frequenties Radio 10

Website Radio 10